Kömür Çeşitleri Nelerdir?
Kömür; Oluşum sırasında içerdiği bitkisel organik atıkların miktarına ve türüne, maruz kaldığı ısı, basınç ve mikrobiyolojik faaliyetlere bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkar. Kömür çeşitlerini organik olgunluklarına göre Turba, Linyit, Taş Kömürü, Antrasit ve Grafit olarak sıralayabiliriz:
Turba: Bataklık alanlarda toplanan bitki artıklarının uzun yıllar toprak altında birikmesiyle oluşur. Turba, kömürleşmenin ilk aşamasıdır. Tam kömür özellikleri göstermez.
İçindeki su miktarı yüksektir. Karbon yüzdesi 60'ı geçmez. Turbadaki karbon içeriği %25-60 aralığındadır. Diğer istatistiklere bakacak olursak %20-55 oksijen, %5-8 hidrojen ve %0.5-3.5 nitrojen elementleri vardır. Karbon oranı %25-60 yani karbon oranı düşüktür.
Turba, henüz karbonizasyon aşamasını tamamlamamış genç kömürlerden biridir. 3000 kalori veya daha az verir.
Linyit: Linyite kahverengi kömür de denir. En düşük kaliteli kömür sınıfındadır. Farklı linyit türleri de vardır; sarı linyit, kahverengi linyit.
Henüz oluşumunu tamamlamamış kömürlerden biridir. Karbon yüzdesi 70-80 civarındadır. 3000-6000 kalori arasında ısı verir.
Yer kabuğunda bol miktarda bulunur. Linyit genellikle evlerde ve birçok termik santralde kullanılmaktadır. Bunun nedeni, diğer kömür türlerinin keşfedilen rezerv miktarının az olması ve gerekli enerji ihtiyacını karşılayamamasıdır.
Taş Kömürü: Kalorifik değeri en yüksek kaliteli kömürlerden biridir. Taşkömüründe karbonizasyon daha ileri bir aşamadadır. Kalorisi yüksek bir kömürdür. Bu nedenle taşkömüründen elde edilen enerji, linyitten elde edilen enerjiden daha fazladır. Daha pahalı olduğu için evlerde pek tercih edilmez.
Türkiye'nin Zonguldak bölgesinde çıkarılmaktadır. Taşkömürü, kömürleşme derecesi bakımından antrasit ve linyit arasında kalan bir kömür türüdür. Maden kömürü olarak da bilinir. Karbon ve uçucu maddelerce zengindir. Karbon yüzdesi 75 – 90'a ulaşır.
Taş kömürü 6000-9000 kalori arasında yüksek ısı verir ve bu nedenle demir çelik sektörü için büyük önem taşır. Çeliği eritmek ve şekillendirmek için gereken yüksek ve dengeli miktarda enerji ancak taşkömürü gibi yüksek kalorili kömür kaynaklarından elde edilebilir.
Antrasit: Antrasit kömürü, katı fosil yakıtların en yüksek kalitesidir. %95 karbondan oluşur ve düşük su içeriğine sahiptir. En sert kömür türüdür ve yakıldığında daha fazla ısı verir.
Doğada çok az miktarda bulunur ve bu nedenle bulunması zordur. Parlak renklidir ve tutuşması zordur.
Grafit: Grafit, doğada bulunan saf karbondur. Grafit ve elmas arasındaki temel fark, amorf yapılarıdır. Grafit, ark lambası kömürlerinin yapımında ve yağlayıcılarda kullanılır. Kil ile belli oranda karıştırılırsa kalem ucu yapımında kullanılan bir madde elde edilir.
Piyasada satılan kömürler (genel özellikler: %6 nem, %6 kül ve %6 uçucu madde 20-22, %30 kükürt ve 7200-8400 kcal kalori değeri) şu şekilde sıralanmıştır:
Karpuz Kömürü: 110-200 mm ebatlarında,
Turuncu Kömür: 65-100 mm ebatlarında,
Ceviz Kömürü: 25-65 mm ebatlarında,
Fındık Kömürü: 13-25 mm boyutunda
Pirinç Kömür: 5-10 mm ebatlarında ve
Toz Kömür: 0-13 mm ebatlarında.
Bunların dışında kömür ve kok adı verilen yakıtlar da vardır:
Kömür: Ahşabın havasız bir ortamda yavaş yavaş kısmen yakılmasıyla elde edilen ve siyah barut üretiminde ve metallerin sert yüzeylerinin kaplanmasında kullanılan "kömür" olarak adlandırılır. Hammaddesi çoğunlukla meşe ağacından elde edilir.
Kömür çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz: Çuval Kömürü, Paket Kömürü, Barbekü Kömürü, Nargile Kömürü, Paket Kömürü, Pınar ve Meşe Kömürü, Pres Kömürü.
Kok: Taşkömürünün, tüm uçucu bileşenlerinin uzaklaştırıldığı ve önemli veya önemsiz bazı işlemlerde kullanıldığı havasız bir ortamda yüksek sıcaklıklara ısıtılmasıyla elde edilen malzemeye kok denir.
Kök; Gerçek kömür değil. Doğada serbest halde bulunmaz, fabrikalarda taşkömürünün içindeki gazların uzaklaştırılmasından sonra elde edilen kömürdür.
Hava Gazı: Toz halinde üretildikten sonra kömürün yüksek sıcaklıklarda hava ve buharlaşması sonucu oluşur.
Kömür gazı ilk olarak İngiltere'de 18. yüzyılın sonlarında fraksiyonel damıtma ile üretildi. Hava gazı, elektrik dünyada yaygınlaşmadan önce sokak aydınlatmasında, merkezi ısıtmada ve konut ısıtmasında yaygın olarak kullanılıyordu.
Zamanla doğalgazın yerini doğalgaza bırakmış olsa da doğalgazın giderek daha pahalı hale gelmesinden dolayı kömürden gaz elde etmek için farklı yöntemler aranmıştır.