Blog

Anasayfa » Blog

Kömür Nedir?

Kömür; Bitki kaynaklı organik maddeler ve inorganik bileşenlerden oluşan tortul bir kayadır. Bitki ve ağaç artıklarının bataklıklarda birikmesi ve milyonlarca yıl boyunca kimyasal ve fiziksel etkilerle değişmesi sonucu oluşur.

Kömür, tüm dünyada en çok kullanılan minerallerden biridir. Dünyanın en eski madenlerinden biri olan kömür, güvenilir ve düşük maliyetli bir fosil yakıt kaynağı olduğu için büyük talep görmektedir.

Kömür, kömürleşme süreci adı verilen kimyasal olaylar sonucunda oluşur. Kömürün oluşum süreci kısaca şu şekilde özetlenebilir: Jeolojik tarihte iki büyük kömür oluşum dönemi vardır. Bunların en eskisi Karbofer ve Permiyen dönemleridir. Karbofer, Permiyen ve Devaniyen dönemlerinde Kuzey Yarımküre'de büyük dağlar oluşmuştur.

Carboriferous döneminde, bu dağ silsilesi havanın etkisiyle aşındı. Nehrin dağlardan getirdiği kum ve diğer kıyılarda biriken yağmur suları; Böylece çevredeki sığ denizlerin delphiniumları, bataklıkları, bataklıkları ve ıslak ovaları burada oluşmuştur.

Bu bataklıklarda dev ağaçların zarif ve yemyeşil ormanları büyüdü; Bu ağaçların hayatta kalan tek akrabaları, atalarından farklı olarak kibrit otu adı verilen minik bitkilerdir.

Büyümekte olan bu dev ağaçlar öldüklerinde, çürüyen bitki maddelerinden oluşan ıslak bir zemine düştüler. Su, ağaçların çürümesini yavaşlattı ve ormanlık alanın turba alanına dönüşmesine neden oldu. Kara kabuğundaki tektonik hareketlerin bir sonucu olarak, bu bataklıklar silt ve diğer tortul maddeler tarafından derinlere gömülmüştür. Tabaka sıkıştırıldıkça içindeki su ve gazlar basınç, ısı ve bakteri yardımıyla dışarı çıkar.

Turba önce linyite (kahverengi kömür) dönüşür. Linyit daha sonra kömüre dönüşür.

Kömür Nedir?